New entrance proposed for Stratford tube station


#1

A new western side entrance to Stratford station has been approved, which will see easier access to the station from the side streets to the north of Stratford High Street.

Once completed, the 500m journey that current Carpenters Estate residents have to walk from Gibbins Road to the Westbound Central Line Platform, will be reduced to 150m once the new entrance is open.

It would also offer an alternative route into the Queen Elizabeth Olympic Park.

An intent to add a south-western entrance date back more than a decade, but it has taken this long to bring them to the point that they will be carried out.

The new public entrance will be added next to the Jubilee line platforms. There already is a staff entrance there, which leads out to what is currently a small car park, and the rubbish collection point.

The new entrance is planned to go alongside it, leading to a space carved out from the car park to provide a pedestrian plaza. The existing Network Rail car park next to it may also be added, at a later date.

The scheme will also see new lifts installed to allow step-free access throughout the station and the revitalisation and extension of a disused subway for better integration of rail, tube and DLR services.

The scheme will also see new lifts installed to allow step-free access throughout the station and the revitalisation and extension of a disused subway for better integration of rail, tube and DLR services.

The proposal was made by the LLDC, and Hawkins\Brown are the architects who have been commissioned to develop the plan.

Incidentally, while reading planning applications, it turned out that a plot of empty land next to the site is owned by none other than, HM The Queen, via the Crown Estate.